KADİRLİ’DE BEYAZ ALTIN ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
Yalnızdut köyünde pamuk yetiştiren çiftçi Hakkı Gök yıllar önce ekimi bir hayli yapılan pamuğun toplama sıkıntısı ve fiyat yönünden çiftçiyi memnun etmemesinden kaynaklanan bazı nedenlerden dolayı üreticinin başka ürünlere yöneldiğini ancak son yıllarda ise pamuk ekiminin arttığını söyledi.
TOPLAMADA SIFIR FİRE
Pamuğu toplamak için önceden ameleler Doğudan gelir ve pamuk sezonu bitene kadar Çukurova’da çalışırlardı diyen Gök şunları söyledi;
“ Pamuk toplamak yıllar önce bir eziyetti. Pamuk toplamak için İşçi bulamıyorduk. Ancak gelişen teknoloji sayesinde yeni makineler çıktı. Bu makineler sayesinde pamuk hasadı nerdeyse sıfır fire ile yapılıyor. Bu hem üreticiyi pamuk toplama sıkıntısından kurtarıyor, hem de üründe verim kaybı yaşanmıyor. Durum böyle olunca pamuk ekim alanları önceki yıllara oranla her geçen yıl artıyor.
VERİM VE FİYAT MEMNUN EDİYOR
Pamuğun hasadının yapıldığı şu günlerde çiftçinin yüzünün güldüğünü söyleyen Gök “ Pamukta verim, fiyat ve kaliteden çok memnunuz. Bugün hasadı yapılan pamuktan çiftçilerimiz dönüme ortalama 450- 550 kilogram arasında ürün elde ediyor. Pamuk serbest piyasada 1,65 TL’den (Bir lira Altmış Beş Kuruş) alıcı buluyor. Fiyattan da verimden de memnunuz” dedi.
EKİM SAHASI ARTIYOR
Kadirli ilçe Tarım Müdürü F.Rüştü Özeser ise yaptığı açıklamada pamuk hasadının şu günlerde yapıldığını ve çiftçinin verim ve kaliteden çok memnun olduğunu belirtirken fiyatının ise çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.
Özeser ekim sahasının her geçen gün artan Beyaz altının bundan sonraki yıllarda da artışın devam edeceğini ve pamuğun destekleme primlerinin de güzel olduğunu söyledi.
Haber : Efendi Erkayıran