KÖYLÜ KADINLAR NAR EKŞİSİ SEZONUNU BAŞLATTI

Sumbas’da köylü kadınları bugünlerde nar ekşisi telaşı sardı.
İlçeye bağlı köylerde, tarla ve yol kenarları gibi doğal ortamda ve bahçelerinde yetiştirdikleri narın ekşi türde olanları köylü vatandaşlar tarafından “nar ekşisi” olarak değerlendiriliyor.
Ekim alanları her geçen yıl artan narın, taze meyve olarak tüketiminden arta kalanlar, başta çorba ve salata olmak üzere yemeklere ayrı bir tat veren nar ekşisine dönüştürülüyor.
Sumbas’ın Höyük Köyünde nar ekşisi yapımına başlayan köylü kadınlar, nar ekşisinin bir kısmını evlerinin ihtiyacında kullanmak üzere saklarken, kalan kısmını ise satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Taze meyvesine rağbetin her yıl artarak devam ettiği narın 14-15 kilosundan bir kg. ekşi elde ediliyor.
Sumbas İlçesi Höyük Köyü Muhtarı Ömer Kara, yaptığı açıklamada, taze meyve olarak tüketiminin yanı sıra başta çorba ve salata olmak üzere yemeklere ayrı bir tat veren narın yöre ekonomisine son yıllarda önemli katkı sağladığını bildirdi.
Nar ekşisinin sağlığa yararlarının saymakla bitmeyeceğine dikkati çeken Kara, ”Şeker hastalığına ve dişeti kanamalarına iyi geliyor. Kellik tedavisinde oldukça etkili olduğu bilinen nar ekşisi tansiyon dengeleyici etkisiyle de biliniyor. Özellikle tansiyonu yüksek olanlara önerilen nar ekşisinin sağlığa çok yönlü faydalarının halk arasında bilinmesi satışlara olumlu katkı sağlıyor”, ayrıca son yıllarda basın-yayın organlarında nar ekşisinin öneminin anlatıldığı programların yaygınlaşması ile birçok faydasının olduğu bilinen nar ekşisi daha da bir önem kazandı” dedi.
Nar ekşisinin hakikisi ile sahte olanların birbirine karıştırılmaması gerektiğini de vurgulayan Kara, bir takım katkı maddeleri ile çoğaltılan ekşilerin sağlıklı olmadığını, alıcıların buna dikkat etmelerini istedi.
Sumbas İlçesi ve köylerinde doğal ortamda yetişen narlardan elde edilen ekşilerin oldukça rağbet gördüğünü, hakiki nar ekşisinin kilosunun 14-15 TL.ye alıcı bulduğunu, bunun da köylü vatandaşların ekonomilerine önemli katkı sağladığını dile getirdi.
-NAR EKŞİSİ NASIL YAPILIYOR?-
Nar ekşisi yapımı narların dış kabuğunun yıkanarak toz ve çamurdan arındırılmasıyla başlıyor. 14-15 kilo nardan sadece bir kilo nar ekşisi elde ediliyor. Ortadan üç dört parçaya ayrılan nar, sopalarla kabuk kısmına vurularak taneleri kabuktan ayrılıyor. Ayrılmış olan taneler daha sonra temiz bir bez çuvalın içine konarak, sert ve temiz bir zemin üzerinde bastırılarak suyu sıkılıyor.
Sıkılan nar suyu büyük bir kazana konarak kaynatılıyor. Kaynatılma sırasında, üzerinde oluşan köpük bir süzek yardımıyla alınarak dışarıya atılıyor. Kaynayan suyun kazandan taşmaması için de bir taraftan bir kap ile sürekli savruluyor. Narın suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indiriliyor ve soğutma işlemi ile şişelenme yapıldıktan sonra işlem tamamlanıyor. Emre ŞAHİN