VALİ YILMAZ, TABAN MOZAİKLERİNİ İNCELEDİ

0
144


Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Kadirli’nin Dere Mahallesinde bulunan taban mozaiklerini inceledi. Vali Yılmaz’ın inceleme ziyaretinde Kadirli Kaymakamı Yakup Güney, Belediye Başkan Vekili Halil Döğüşçü, İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun da yer aldı.

    Ziyaret sırasında taban mozaikleri hakkında bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, 2018 yılından beri yapılan çalışmalar sonucunda bulunan yapının Roma İmparatorluk Dönemine ait bir villa olduğu anlaşıldığını ifade ederek, “Kazı sonucunda villada ortaya çıkarılan taban mozaikleri şimdiye kadar Osmaniye İlimizde bulunan mozaiklerden farklı olarak MS. I-II. yüzyıla tarihlendirilmektedir. Mozaikler Zeugma ve Hatay mozaikleri gibi mitolojik sahneler içermekte olup işçilik ve konu olarak Kadirli’nin tarihini aydınlatacak niteliktedir. Ortaya çıkarılan mozaikler arasında “Nereidlerin Geçişi ve Kassiopeia” ile “Mevsimler Mozaiği”  çok dikkat çekmektedir. Burada Homeros’un İlyada ve Odysseia destanında da adı geçen Truva Savaşı kahramanı Aeinas'ın resmedildiği belirlendi. Ayrıca mevsimler mozaiği içinde turp olma ihtimali olan bir görüntü turpun Roma Döneminde de merkezinin Kadirli ilçesi olduğunu düşündürmektedir. Kadirli İlçemizde Roma Döneminde kurulmuş olan Flaviapolis Antik Kentinin ilk yazılı belgesi olması özelliğini taşıyan mozaikler yerinde korunacak olup İlçede yapılacak diğer çalışmalara ışık olacaktır.”dedi.

 Vali Yılmaz, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Kadirli ilçemizde kazı sonucunda ortaya çıkan Roma Dönemi 1. Yüzyıla ait mitolojik sahnelerin olduğu taban mozaiklerini inceledik. Tarihi eskilere dayanan bu mitolojik sahneler tarihteki birçok bilgiye ulaşabileceğimiz, birçok sonuca götürecek özelliklere sahip. Kazılarımız sürecek, buradaki tarihi hem ortaya çıkaracağız hem koruyacağız. Gerçekten görülmeye değer 1. yüzyılı anlatan çok önemli figürler, sahneler. Hamdolsun bunların çok önemli bir kısmı hiç etkilenmemiş, bundan sonra da korumaya devam edeceğiz.”dedi.