Bilim ve Teknoloji

Unutulmaya yüz tutan meslek: “Kalaycılık”

Bir zamanların en gözde mesleği olan kalaycılık, gelişen teknoloji ve farklı alternatiflerin oluşması nedeniyle unutulmaya yüz tutan meslekler arasına girdi.

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yaşayan ve yarım asırdır kalaycılık yapan 72 yaşındaki Ahmet Çıtırık, insanların eskiden mutfak eşyalarını kalaylatmak için kuyruğa girdiğini belirterek, teknolojik gelişme ve işin zorluğu nedeniyle kalaycılık mesleğini tükenmek üzere olduğunu söyledi.

Bakır kazanlarda pişirilen yemeklerin lezzetli olduğuna dikkati çeken Çıtırık, şöyle konuştu:

“1967 yılından bu yana kalaycılık yapıyorum. İlk zamanlarda çırak olarak başladığım kalaycılıkta şimdi kendi işimin ustasıyım.

Bakır çok önemli ve kıymetli bir madendir. Kalay ise aynı durumda. Vatandaşların sağlık açısından ve yemeğin tadından memnun olduğu kalaycılıkta çalışacak işçi bulamıyoruz.

Pis diyorlar, mesleği beğenmiyorlar. Eskiden bir mesleği öğrenmek için para pul almadan işi öğrenmek için uzun bir süre çalışılırdı. Şimdi ise herkes rahat bir iş istiyor. Kazancımın yarısını çırağa versem kabul etmiyor.”

Son zamanlarda kalaycılık mesleğinin azaldığını ve kendilerinden sonraki neslin de bu işi yapmak istemediğini dile getiren Çıtırık, zahmetli de olsa bu işi yapmaktan dolayı memnun olduğunu söyledi.

Çıtırık, kalaycılık mesleğinin unutulmaya yüz tutam meslek grubuna girdiğini anlatarak, “Eskiden kalaycılık mesleği çok iyiyiydi. 52 yıldan bu yana severek yaptığım mesleğimi ömrümün sonuna kadar devam ettirmeyi istiyorum. Bu mesleğim ile 5 çocuk okuttum. Artık yapan da pek yok artık. Fakat insanlar sağlık açısından önemli olan bakır kazanlara geri yöneliyor. Bakır kaplarda yenen yemeklerin tadını diğerleri vermiyor.

Mesleğe başladığım ilk yıllarda hemen her evde bakır ürünü bulunuyordu. Şimdi ise çelik, plastik ve porselen gibi eşyalar var. İşin zorluğu ve teknolojik gelişme işimizi olumsuz etkiledi. Bu işi yapacak kalmadı. Mesleğimiz tükeniyor.” dedi.   Menderes Özat

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu