Turp üreticileri bu yıl sevindi
Türkiye kırmızı turp ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan Kadirli’de üreticilerin yüzü sezon sonunda da güldü.
Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, yaptığı açıklamada, Türkiye turp ihtiyacının yüzde 70’inin karşılandığı ilçede, bu yıl hasadın çok güzel geçtiğini ve üreticilerin sezonu mutlu kapattığını söyledi.
İspir, bu yıl 30 bin dekarda ekimi yapılan ve Aralık ayında hasadına başlanılan turptan dönüme 4 ton verim alındığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
“Her yıl Eylül ayında ekimi yapılan turpta ortalama 5 bin kişiye istihdam yaratılıyor. İşçilere, günde 25 ile 30 TL arasında yevmiye ödendi. Aralık ayında başlayan ve Mart ayı sonuna kadar devam eden turp hasadı bu yıl üreticilerini çok mutlu etti. Kadirli’ye bu yıl turp ve ıspanak hasadından sıcak para girdi. Geçen sezon 20 kiloluk turpun torbası 4 TL’ye satılırken, bu yıl 12 TL’ye kadar satıldı. Memleketimize her yıl böyle bol kazançlı paralar girmesi dileğiyle.”
-Turp, ilçe ekonomisini can damarı
Kadirli’de 30 yıldan bu yana turp üreticiliği yapan Soner Topalhan ise diğer yıllara göre bu yıl sezon başında ve sonunda uzun yıllar sona kazandıklarını söyledi.
Topalhan, ilçe ekonomisinin can damarı olan turpun işsizliğin en yüksek oranda olduğu bir dönemde çoğunluğu kadınlardan oluşan işsizlere kış aylarında istihdam sağladığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
“Yılda yaklaşık 50 Milyon TL ilçe ekonomisine katkı sağlayan turp, tarladan sofralara zahmetli bir yolculukla ulaştırılıyor. Soğuk havaya rağmen sabahın ilk ışıklarıyla tarlalarda başlanan hasat işlemi, akşam saatlerine kadar sürüyor. İşçiler tarafından tarladan kol gücüyle yapılan turp hasadı, ilçe merkezinden akan Savrun Çayı üzerinde sürüyor. Çay üzerine kurulan havuzlara getirilen ürün, akarsuda topraklarından arındırılarak paketleniyor. Turp hem yöre insanı, hem de tüccarın, hem de nakliyecinin önemli geçim kaynağını oluşturuyor.”
-Faydaları-
Kadirli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatin Rüştü Özeser ise turpun vitamin yönünden çok zengin olduğunu söyledi.
Turpun böbrek taşı, astım, sarılık, safra kesesi, bronşit, öksürük, karaciğer ve romatizma gibi hastalıklara iyi geldiğini bildiren Özeser, şunları söyledi:
“Turpun içerisinde C, B1, B2 vitaminleri, nişasta, hardal yağı ve askorbik asidi bulunuyor. Türkiye genelinde bilinen 10 türünden Japon, kırmızı, siyah ve beyaz olmak üzere dört çeşidi Kadirli’de yetiştiriliyor. Birçok faydası bulunan turpu özellikle kırmızısını sofranızdan eksik etmeyin.”