Türkiye’nin ilk Köy Eğitim ve Kültür Müzesi

Kadirli’de açılan ve Türkiye’nin ilk olma özelliğini taşıyan “Köy Eğitim ve Kültür Müzesi” ziyaretçilerini bekliyor.
Harkaçtığı Köyü’nde, 1924 yılında yapılan ve Kadirli’nin ilk köy ilköğretim okullarından biri olan atıl durumdaki binaların, okuldan mezun olan emekli öğretmenler ve köylülerin destekleriyle müzeye dönüştürüldü.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Canbolat, yaptığı açıklamada, Cumhuriyet’in ilanından kısa bir süre sonra açılan ve taşmalı eğitime geçilmesiyle kapatılan atıl durumdaki Harkaçtığı Köyü İlköğretim Okulunun yoğun bir çalışma sonrası Türkiye’nin ilk köy eğitim ve kültür müzesi olarak açıldığını söyledi.
Canbolat, gelecek nesillerle ışık tutacak müzenin öğrenciler tarafından gezilmesinin büyük bir fayda sağlayacağını anımsatarak, “Gelecek nesillerimize ışık tutacak bu müzenin oluşmasında emeği geçenleri kutluyorum. Türkiye’de ilk defa köy eğitim ve kültür müzesinin geçmişi tarihi güzelliklerle dolu Kadirli’ye açılmasından büyük gurur duydum. Özellikle Osmaniye, Hatay, Adana ve Kahramanmaraş gibi bölge illerden öğrenci ve misafirlerimizi bu güzelliği görmeye davet ediyoruz”dedi.
Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı Kadirli Şubesi Başkanı İbrahim Boysal ise amaçlarının kaybolmaya yüz tutan kültür varlıklarını koruyarak gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirterek, köylülerin ve okuldan mezun olanların katkısıyla yaklaşık 70 yıl hizmet veren okula sahip çıktıklarını söyledi.
Bölgesel anlamda eğitim ve kültürün çok önemli olduğunu ve böyle bir müzenin açılmasına katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Boysal, şunları kaydeti:
“Köyümüzde atıl durumda bulunan ilköğretim okulu binalarını bu okuldan mezun olan değerli arkadaşlarımızın ve yakınlarının desteği ile eğitim ve kültür müzesine dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Kaymakamlığımız ile 10 yıllığına anlaşarak Köy Eğitim ve Kültür Müzesini açtık.
Çok zor şartlarda gece gündüz demeden Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra kurulan bu binalarda, evlerin bir köşesinde kullanılmayan ve geçmişten günümüze kadar gelen çeşitli ev ve tarım aletleri ile birlikte eğitim malzemelerini sergiliyoruz. Çok zor şartlarda yaklaşık bin tane eşya veya malzeme müzemize kazandırdık. Getiren olursa adını yazarak burada sergilemeye devam ediyoruz. Herkesi çok zor şartlarda yaşamlarını sürdüren ve okumaya çalışan insanların gerçek yaşantısının örneklerle sunulduğu müzeyi görmeye davet ediyoruz.”
Çukurova ve Kadirli’de bilim, sanat, kültür ve gerçek yaşamlardan örnekler veren kitaplar, eşyalar, bilgi ve belgelerin sergilendiği Eğitim ve Kültür Müzesi ziyaretçilerini bekliyor.
Müzede, Yazar Yaşar Kemal tarafından kaleme alınan “İnce Memed” romanının Harkaçtığı Köyü’nde yaşandığı gerekçesiyle İnce Memed’in heykeli ve yazarın kitaplarının bulunduğu kitap köşesi ile birlikte Cumhuriyetin ilanından sonra 1970’li yıllara kadar varlığı sürdüren “HUĞ” evler de bulunuyor.
Türkiye’nin ilk olma özelliğini taşıyan ve birbirinden güzel ve geçmiş yaşantının izlerini örneklerle yaşatan “Köy Eğitim ve Kültür Müzesi”ni herkesin görmesini tavsiye ediyoruz.
Menderes Özat-Efendi Erkayıran