Susam hasadı sevindiriyor
Kadirli’de, hasadı yapılan susam
İlçe Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, yaptığı açıklamada, son yıllarda ekimi azalan susam bitkisinin geçen yıla oranla bu yıl verim olarak üreticisini sevindirdiğini söyledi.
İspir, ilçe genelinde yaklaşık 3 bin dekar alanda ekimi yapılan ve hasadına başlanılan susamın dekara ortalama 35 ile 45 kilogram arasında verim verdiğine dikkat çekerek, “Simit ile pide ekmeğinin vazgeçilmezi ve tahinin hammaddesi olan susam, diğer yıllara oranla bu yıl verim olarak üreticisini sevindiriyor.
Gıdana kozmetiğe geniş bir kullanım alanın bulunan susam, geçen yıl kilosu 4 TL iken bu yıl 5 TL’den satılıyor.”şeklinde konuştu.
Karatepe Köyü’nde yaşayan Sami Türkmenoğlu ise bölgede Küncü olarak bilinen susam hasadının diğer yıllara oranla bu yıl daha kaliteli ve fazla verim verdiğini ifade etti.
Türkmenoğlu, imece usulü köylülerin bir araya gelerek eleri ile topraktan çıkartılan susamın 2 veya 3 hafta süreyle kule şeklinde kurutulduğunu hatırlatan Türkmenoğlu, sopa ile vurularak taneleri döküldükten sonra elendiğini ve zahmetli bir yolculuk sonrası satışa hazır hale getirildiğini kaydetti. Menderes Özat,