Sumbas'tan narenciye ihracatı, üreticiyi sevindirdi
Osmaniye’nin Sumbas İlçesinde, yurtdışına yapılan narenciye ihracatının üreticileri sevindirdiği bildirildi.
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, Sumbas ilçesinin önemli bir narenciye üretim merkezi olduğunu dile getirerek, ilçe genelinde 6 bin 400 dekar alanda narenciye üretimi yapıldığını ifade etti.
Akçataş, Köseli, Yazıboyu ve Akdam Köyleri ile ilçe merkezindeki narenciye bahçelerinden yurtdışına, özellikle Rusya ve Irak’a narenciye ihraç edildiğini, bunun da üreticiler ve ilçe adına son derece sevindirici olduğunu hatırlatarak, üreticilerin ürünlerini en iyi bir şekilde değerlendirebilmeleri için ikaz ve uyarıları dikkate almaları ve mutlaka “Üretici Kayıt Defteri” tutmaları gerektiğini vurguladılar.
-Üreticilere önemli uyarılar
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, narenciye bahçelerinde denetlemelerini aralıksız sürdürdüklerini belirterek, üreticilere önemli uyarılarda bulunduklarını ifade etti.
Bahçelerde yapılan incelemelerde bazı üreticilerin kayıt defterini tutmadıklarından mağdur duruma düştüğünü ve ihracatçının Üretici Kayıt Defteri tutulmayan ürünleri almadığına dikkat çeken yetkililer, şunları kaydetti:
“Üreticilerimizin söz konusu defteri tutmaları çok önem taşımaktadır. Bitkisel ürünlerin üretiminden pazarlama aşamasına kadar geçen süreçte kullanılan Bitki Koruma Ürününün Zirai Mücadele Teknik talimatlarına ve diğer kimyasalların teknik tavsiyelerine uygun ve kontrollü olarak kullanılması gerekir. Türk Gıda Kodeksi ve kalıntı değerlerine uygun bitkisel ürün arzını, tüketici sağlığı ve çevrenin korunması ile üründe izlenebilirliğinin sağlanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla “Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması Ve İzlenmesi Hakkında Yönetmelik” 04.11.2008 tarih ve 27044 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu yönetmelik gereği üreticiler, ürün kimliği olmayan bitkisel ürünlerini satışa sunamazlar. Üreticiler ürünlerini satışa sunabilmeleri için üretim yeri, üretim parseli, üretim deseni ve kimlik bilgileri ile işletmeye ilişkin diğer bilgileri müdürlüğümüze bildirmek zorundadırlar. Ayrıca üreticiler bitki koruma ürünleri ile diğer kimyasalları bakanlığımızca belirlenen tavsiyelere göre uygular, kayıtlarını tutar, faturalarını ve kayıtlarını bir sonraki hasat zamanına kadar muhafaza eder. Uygulama bilgileri talep edildiğinde bakanlık görevlilerine, ürün alan kişi, kurum ve kuruluşlara verir.
Ticarete konu olan taze meyve ve sebze ürünlerine ilişkin hükümleri 01.02.2009 tarihinde, diğer ürünlere ilişkin hükümleri 01.02.2010 tarihinde, yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu yönetmelik hükümleri 01.02.2010 tarihinden itibaren tüm ürünlerde uygulandığından ürün kimliği olmayan bitkisel ürünler satışa sunulamayacaktır.
Ürünlerini satan üreticilerimizin ürün kimliği (Üretici Kayıt Defteri) almaları konusunda İlçe Müdürlüğümüze başvurmaları gerekmektedir.”