Soğuk Turp Üreticilerini Güldürdü
Türkiye’nin turp ihtiyacının yüzde 70’inin karşılandığı Kadirli’de artan turp fiyatları ve verimin yüksek oluşu, turp üreticisinin yüzünü güldürdü.
Turpta Kadirli’ye rakip İç Anadolu Bölgesi’nde hasadın soğuk havalardan dolayı yapılamaması ve tarladaki ürünü don vurmasından dolayı verimin düşük olması, Kadirlili turp üreticilerine yaradı. Hasat sezonu başında 20 kiloluk bir torba turp 7-8 lira civarından alıcı bulmasına rağmen, İç Anadolu Bölgesi’nden İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere turp gitmemesinden dolayı fiyatlar 12 liraya kadar yükseldi. Turpun bu yıl altın yılını yaşadığını söyleyen Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, “Turp
fiyatlarının bu şekilde yükselmesi üreticimizin yüzünü güldürdü. Turpta Kadirli’ye rakip İç Anadolu Bölgesi’ndeki ürünü tarlada don vurması, havaların soğuk geçmesinden dolayı hasadın geç başlaması ve veriminde düşük olması gibi sebeplerden dolayı İç Anadolu’dan şu anda piyasaya neredeyse turp girmiyor. Bu da bizim Kadirlili üreticinin işine geldi. Şu anda 20 kiloluk bir torba ürün iç piyasada 11-12 liraya kadar satılıyor. Ayrıca bu yıl Kadirli’de 35 bin dekar araziye turp ekimi yapıldı. Dönüm başına 5 ton ürün hasadı yapıldı, verim de çok yüksek” şeklinde konuştu.
Kadirli ekonomisi açısından turpun büyük önemi olduğunu vurgulayan ve hasat sezonu boyunca ilçeye 15 milyon TL gibi bir katkı sağladığını belirten turp üreticisi Soner Topalhan ise, “Bu yıl turp, üreticisinin yüzünü güldürdü. Sezon başında bir torba ürün 7-8 liradan satılırken, şu anda 11-12 liraya kadar alıcı buluyor. Bunda en büyük etki İç Anadolu’yu vuran soğuklar. Çünkü İç Anadolu’da bu yıl turp hasadı yapılmadı denecek kadar az” dedi.
Turp, Kadirli’de halk tarafından ‘bacasız fabrika’ ve ‘kırmızı altın’ olarak anılıyor. 6 ay devam eden hasat sezonu boyunca ilçede yaklaşık 5 bin kişi bu sektörde istihdam ediliyor ve turp ilçe ekonomisine bir yılda yaklaşık 15 milyon TL katkı sağlıyor.