OSMANİYE’DE “OSMANİYE ŞEHİTLERİNE YÜRÜYORUZ YAPILDI

Osmaniye’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 102. Yılı etkinlikleri kapsamında, Osmaniye Valiliği himayesinde Osmaniye Sivil Toplum Kuruluşları tarafından düzenlenen “Osmaniye Şehitlerine Yürüyor” programı Mamure Tren İstasyonunda yapıldı. Programda Kurtuluş Mücadelesi kahramanlarımızdan Şehit Kaymakam Saim Bey ve Şehitlerimiz dualar ile anıldı. Programa Vali Dr. Erdinç Yılmaz, 12’nci Komando Tugay Komutan Vekili Albay Hakan Kocabaş, Belediye Başkan Vekili Mehmet Hulusi Akkuş, Vali Yardımcısı Aziz Onur Aydın, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Halit Gülten, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Şehitlerimizin aileleri ve Gazilerimiz, Şehit ve Gazi derneklerinin temsilcileri katıldı.
Programın ilk bölümünde, Şehit Kaymakam Saim Bey Dağında toplanarak Şehitler Yolu’ndan tören alanına yürüyen öğrenciler, Şehit Saim Bey Dağından getirilen Bayrağımızı, Vali Dr. Erdinç Yılmaz’a teslim ettiler. Bayrağımızı öperek teslim alan Vali Yılmaz, “Onurla, gururla Şanlı Bayrağımızı gençlerimizden teslim alıyorum. Hepinizi yaptığınız bu kutlu yürüyüş için kutluyorum. Allah hepinizden razı olsun. Şehitlerimizin mekanı cennet olsun.”dedi.
Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün Milli Mücadele kahramanlarımız için saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Zafer Camii İmam Hatibi Mahmut Durmuş Kur’an-ı Kerim okudu ve İl Müftüsü Ali Çakmak Şehitlerimiz için dua okudu.
Programın devamında, Osmaniye Kültür, Sanat, Tarih, Turizm Derneği Başkanı İsmet İpek günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. İsmet İpek, “Mezun olduktan sonra Ankara’ya Mustafa Kemal Paşa’nın yanına giden Saim Bey’e Yıldızeli Savcılığı ve Bozkır Kaymakamlığı gibi görevler teklif edilmişse de O memleketine gitmek istediğini söylemiş Feke Kaymakamlığına tayin edilmiştir. Feke Kaymakamı Saim Bey “millet kan ağlarken ben kadife koltukta oturamam.”deyip Haçın Savaşına girmiş ardından üsteğmen rütbesiyle Ceyhan Grup Komutanlığına tayin edilmiştir. Mamure Baskınını planlayan Saim Bey arkadaşı Recep ile gönderdiği mektupta “İnşallah Osmaniye topraklarından gavuru kovan ilk mühim amil biz olacağız.” Saim Bey emrindeki müfreze ile 18 Kasım 1920 sabahı Mamure Tren İstasyonu’na baskın düzenlemiştir. İstasyon binasındaki Fransız askerleri ile çatışmalar devam ederken Saim Bey yaveri Fikri ile demiryolunun eğimini siper etmiş, İstasyon Binasının kapısına 50 metre kadar yaklaşmıştır. Çatışma tüm şiddetiyle devam ederken düşman oraya tesirli bir bomba atmıştır. Saim Bey çok ağır yaralanmıştır. Ağır yaralı Saim Bey, Saim Bey Dağı yamacındaki Karargaha taşınmıştır. Köylerden ve şehirden sabah ezanları sesleri yükselirken Saim Bey ruhunu teslim etmiştir.”dedi.
Törende konuşan Vali Dr. Erdinç Yılmaz ise “Tarihe altın harflerle kahramanlık destanını yazan necip milletimiz bir asır önce zafer yolunda nice çilelere, acılara göğüs germiş, nazlı hilallerin gölgesinde, bize yâr olan Anadolu toprakları bir asır evvel Türk tarihinin en buhranlı zamanlarına sahne olmuştur. Bu mücadelenin bir örneği de toprağın bereketiyle, yiğitliğin harman olduğu bu coğrafyada verilmiştir. Tarihte eşi benzeri görülmeyen büyük bir kahramanlıkla bu toprakları bize vatan yapan ecdadımız; kanlarıyla, canlarıyla bedeller ödemiş ve bu kutsal emaneti bizlere bağımsızlık meşalesi olarak vermişlerdir. Bu topraklarda bağımsızlık meşalesini yakan, Ay yıldızımızın nefesi olan Şanlı Bayrağımızı bizlere takdim edip ve bugün burada toplanmamıza vesile olan Kaymakam Saim Bey’dir. Saim Bey, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün güney cephesine gönderdiği komuta kademesince bu bölgede görevlendirilmiştir. Kaymakam olarak görevli iken cepheye koşmuş, üsteğmen rütbesiyle görev almıştır. 104 yıl evvel burada bir grup arkadaşıyla toprağı kanıyla yoğurmuş, düşman çizmelerini bu topraklara değdirmemiş ve bizlere ebediyete kadar vatan yapmışlardır. Saim Bey, kelimenin tam anlamıyla bir kahramandır.”dedi.
Vali Dr. Erdinç Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti; “Saim Bey ve arkadaşları kahramanlığın sadece tanımını yapmamışlar, ne olduğunu bizzat canlarını feda ederek göstermişlerdir. Geri dönmemek üzere ileriye atılmaktır kahramanlık. Gönüller sızlasa da düşenlerin yasından onların arkasından koşabilmektir kahramanlık. Bugün vatan toprağı Saim Bey gibi kahramanlar sayesinde aydınlanıyor. Bu yüzden, gökte bayrak gibi doğan bu yiğitleri unutmamak, unutturmamak bizlere düşen en temel vazifedir. Saim Bey ve arkadaşları gibi, 102 yıl önce düşmana hak ettiği cevabı veren Osmaniyeliler; bugün de ecdadının yaktığı bağımsızlık meşalesini devam ettirmekte ve memleketimizde gözü olanlarla canı pahasına mücadele ederek “Şehitler Diyarı” unvanını hak etmektedir. Şehitler Diyarı Osmaniye, “Fıtrat değişir sanma / Bu kan, yine o kandır!” diyerek atalarımıza yaraşır bir torun olduğunu; bekamıza, birlik ve beraberliğimize kasteden hain terör örgütlerine ve yedi düvele karşı bugün de göstermektedir. Tarih boyunca hür yaşamış bayrağımız, “Senin altında doğdum / Senin dibinde öleceğim” diyen yiğitler sayesinde dalgalanmakta ve dünya durdukça da dalgalanmaya devam edecektir. Bu vatan bizlere kutsal emanettir. Emanete sadakat vatan ve namus borcumuzdur. Büyük Türk Milleti bu topraklarda ilelebet var olacaktır. Bugün Anadolu’da Şanlı Bayrağımız Kaymakam Saim Bey gibi kahramanların sayesinde göklerde dalgalanıyor. Bu yüzden gökte bayrak gibi doğan yiğitleri unutmamak, unutturmamak adına; İstiklal Marşımızda “Bastığın yerleri “toprak” diyerek geçme tanı! Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı” dizelerini idrak ediyor, Şühedâ fışkıran bu toprakları tanımak ve genç nesillere tanıtmak onların bilinçli ve çalışkan birer vatansever olarak yetişmelerine katkı sağlamak için gece gündüz aşk ile çalışıyoruz. Az önce çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yürüyüş grubu Saim Bey Dağından toplanıp rengini Şehitlerimizin kanından alan ay yıldızlı şerefli bayrağımızı taşıyarak buraya yürüdüler. Bu yürüyüş tıpkı Çanakkale’de 57. Alay yürüyüşü gibi her yıl “Osmaniye Şehitlerine Yürüyor” projesiyle düzenleniyor. Bu projede emeği geçen sivil toplum kuruluşlarına ve sizlere çok teşekkür ederim. Bu duygu ve düşüncelerle; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Şehit Saim Bey ve arkadaşlarını, Millî Mücadele’de destan yazan Aziz Şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum.Ruhları şad, mekânları cennet olsun!”dedi.
Törenin son bölümünde Vali Dr. Erdinç Yılmaz ve protokol mensupları, üzerinde Şehitlerimizin isimlerinin yazılı olduğu anıta karanfiller bıraktılar. Anıta karanfil bırakan Vali Yılmaz, “Tüm Şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun, mekânları cennet olsun.” diye konuştu.



