Kültür & Sanat

“M. Akif Ersoy ve Çanakkale Şehitleri” konferansına yoğun ilgi

    Kadirli İlçe Müftülüğü tarafından Çanakkale Şehitlerini Anma etkinlikleri kapsamında düzenlene “Mehmet Akif Ersoy ve Çanakkale Şehitleri” konulu konferansa din görevlileri yoğun ilgi gösterdi.
   Müftülük Toplantı Salonunda düzenlenen programın açılışında konuşan İlçe Müftüsü Orhan Öncü, İstiklal Marşımızın yazarı merhum Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ile birlikte Büyük Çanakkale Zaferinin Türk Milleti için öneminden bahsetti.
      Konuşmacıya ve katılımcılara teşekkür ederek Çanakkale Zaferini kazandıran ruhun yaşatılması için herkesin büyük gayret içinde olması gerektiğini ifade eden Müftü Öncü, bu tür programların faydalarından bahsetti.
    Araştırmacı – Yazar Salim Dağ ise Çanakkale Zaferinden bahsederek, şöyle konuştu:
     “Çanakkale şehitlerinin geldikleri şehirlere baktığınızda bir Anadolu mozaiğiyle karşılaşıyorsunuz. Yani her vilayetin, her mahallenin neredeyse bir Çanakkale şehidi var. Çanakkale bizim yüreğimize düşen bir ateştir. Çocuklarımız Çanakkale’yi sadece bir savaş olarak görmemeli. Çanakkale, bir var oluş mücadelesinin yansıması olarak bilinmelidir.
    ‘Çanakkale ruhunun yeni kuşaklara aktarılmasının öneminin bugün gelinen koşullarda daha iyi anlaşıldığını görüyoruz. Çanakkale Savaşına, Van’dan, Hakkari’den, Diyarbakır’dan hiç de mecbur olmadıkları halde mesafeleri katederek katılan kahraman şehitlerin torunlarına dedelerinin fedakarlıkları iyi anlatılmış olsaydı, belki bugün çocuklarımız Güneydoğu’da polise taş atmayacaklardı. Bir, emekli öğretmen olarak ben bu sorumluluğu kendimizde, eğitimcilerde görüyorum.
    Türk Milleti, Anadolu’nun bedelini üç defa kanıyla ödemiştir. Birincisi 1071 yılında, ikinci kez 1299’da ve son olarak 1914 – 1923 yıllarında bu bedel ödenmiştir. Çanakkale, bu milletin Anadolu’dan silinemeyeceğini göstermiştir.
     18 Mart Çanakkale Zaferi dünyanın şahit olduğu en büyük hadiselerden biridir. Bu bir ölüm kalım mücadelesiydi. Bir milletin onca millete karşı gösterdiği bu amansız mücadele, mazlum ülkelere de güç ve umut vermiştir. Çanakkale Boğazı’nın geçilmezliğini bütün dünyaya haykıran Çanakkale Savaşları’nda 250 binin üzerinde askerimiz şehitlik mertebesine yükselmiştir. Bizim şehitlerimizin sayısı miktarınca düşman askerleri de hayatlarının baharında ruhlarını Çanakkale sırtlarında bırakmıştır.”
   MBÜYÜK ŞAİR MERHUN MEHMET AKİF ERSOY
   1873 yılında Fatih’in Sarıgüzel semtinde dünyaya gelen Mehmed Akif’in, çağının dini ve müsbet ilimlerini çok iyi öğrendiğini belirten Dağ, Osmanlı’nın son yıllarıyla, çok sancılı geçen Cumhuriyet’e geçiş döneminin en iyi şahitlerinden, yaşadığı sıkıntılı dönemi eserlerine en iyi şekilde yansıtan bir şair olduğunu, Safahat’ı okuyan insanların, Osmanlı’nın yıkılış sebeplerini ve Cumhuriyet’in kuruluş öncesindeki aşamaların hepsini gördüğünü vurguladı.
    Akif’in, edebi alanda mükemmel bir gözlemci olduğunu da dile getiren Dağ, şunları söyledi:
       “Mehmed Akif’in kişiliği, hemen hemen bu ortamda kendini gösteriyor, gelişiyor, şekilleniyor. İster istemez yaşadığı sıkıntılar, eserlerine yansıyor. Onun için Akif’in eserlerinde milli duyguyu, milli heyecanı, gördüğümüz gibi, büyük bir hüznü de görüyoruz. Akif’in sanatında milli, vatan, millet, bayrak duygusu ve sevgisi yanında önemli bir hüzün de hakimdir. Bu duyguları, onun kadar iyi yansıtan, belki de daha önemlisi, samimi olarak yansıtan hemen hemen başka kimse yok.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu