Kırmızı Altının Sezonu Başladı
Kadirli’de ilçe ekonomisine yılda yaklaşık 15 milyon lira katkı sağlayan turpta yeni sezon başladı. Üreticiler, dönem başında fiyattan memnun olduklarını ifade etti.
Savrun Çayı üzerinde turp yıkama sahasında havuzların kurulduğunu ve ilk ürünlerin yıkanarak paketlenmeye başladığını söyleyen turp üreticisi Bebek Güler, fiyat olarak turp sezonunun çok iyi başladığını belirtti. Turpun Kadirli ekonomisi için bir fabrikadan farkının olmadığını söyleyen Güler, “Ancak turpun pazarlama alanı çok dar. Üreticiler turplarını pazarlamakta zorlanıyor. Destekleme primine dahil edilmemesi ve birçok nedenden dolayı turp ekimi azalıyor. 2010-2011 turp sezonu hayırlı olsun turplar şu anda çok kaliteli ve kabuğunu da aldı, oldukça lezzetli.Şu an dönümünden 3 ton turp alıyoruz.” diye konuştu.
Ziraat Mühendisi Ahmet Kurt ise Türkiye’nin kırmızı turp üretiminin yüzde 80’inin Kadirli’den sağlandığını bildirdi. Kurt, şunları söyledi: “Yörenin sembolü ve yaklaşık 5 bin kişinin geçim kaynağı olan turpun sezonu başladı. Tarladan çekilen turp Savrun Çayı’nda yıkanıyor, daha sonra paketlenip Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Anavatanı Akdeniz Bölgesi’nde Kadirli olan turpun bilinen on türü mevcuttur. Kadirli’de yaklaşık 20 bin dekar turp ekimi yapılıyor. Turpun Japon, kırmızı, siyah ve beyaz olmak üzere dört çeşidi de Kadirli’de yetiştiriliyor. Turp, öksürüğe, böbrek taşlarına, karaciğer şişliğine, sarılık ve safra kesesi, romatizmal hastalıklar, astım ve bronşite iyi geliyor.”
İçerisinde C, B1, B2 vitaminleri, şekerler, nişasta, hardal yağı, askorbik asit gibi pek çok madde ihtiva eden turp, C vitamini bakımından portakal ve limondan önce geliyor. Burhan Demircioğlu