KADİRLİ TURPU İLÇEMİZİ TANITACAK
Türkiye turp ihtiyacının yüzde 70’inin karşılandığı Kadirli’de, Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah ve üreticilerin çalışmasıyla ilçemizin tanıtımı yapılacak.
Bir süre önce Kadirli’ye gelerek incelemesi esnasında turp üreticileri ile de görüşen Vali Cerrah’ın önerisi ile Şubat ayından sonra Türkiye’nin her yerine giden turp paketinin üzerinde “Kadirli Turpu” yazacak.
Bu çalışmaya, turpun anavatanı olarak bilinen ilçemizin ve Osmaniye’nin tanıtımının en iyi şekilde yapılmasının hedeflendiği belirtilirken, her yıl üreticilerin bu şekilde üründen zarar etmemesinin planlandığı ifade edildi.
Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, gazetemize yaptığı açıklamada, her yıl ortalama 30 bin dekarda ekimi yapılan ve dönüme 4 ton verim alınan turpun, 4 ay süren hasat döneminde çoğunluğu kadınların oluşturduğu yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi.
İspir, Vali Cerrah’ın ziyaretinde üreticilere yönelik yaptığı önerinin arkasında duracağını belirterek, Şubat ayına kadar turp paketlerinin üzerine Kadirli Turpu yazılmasının güzel bir çalışma olacağını ifade etti.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatin Rüştü Özeser de, ilçe ve ülke ekonomisine önemli bir katı sağlayan turpun vitamin yönünden çok zengin olduğunu söyledi.
Özeser, turpun böbrek taşı, astım, sarılık, safra kesesi, bronşit, öksürük, karaciğer ve romatizma gibi hastalıklara iyi geldiğini anlatarak, ”Turpun içerisinde C, B1, B2 vitaminleri, nişasta, hardal yağı ve askorbik asidi bulunuyor. Türkiye genelinde bilinen 10 türünden Japon, kırmızı, siyah ve beyaz olmak üzere dört çeşidi Kadirli’de yetiştiriliyor. Birçok faydası bulunan turpu özellikle kırmızısını sofranızdan eksik etmeyin.”