KADİRLİ FİNAL'DEN YGS ÖNCESİ SON PROVA!
Kadirli’nin en köklü ve en başarılı dershanesi Final bu yıl bir ilke imza atarak, öğrencilerin sınav stresini yenmeleri için, YGS’den önce Son Prova Sınavı yaptı.
Kadirli Anadolu lisesinde ki sınava, dershaneninYGS’ye hazırlanan 700 civarındaki öğrencisi katılırken, Dershane Müdürü İsmail Demirci, öğrenci ve velilere de çok önemli uyarılarda bulundu.
Demirci, Kadirli Anadolu lisesin de pazar sabah saat 10.00’da başlayan ve YGS kurallarının tam olarak uygulandığı sınavda, öğrenciler üstleri aranarak içeri alındı, çakmak, saat, çanta ve cep telefonu gibi eşyalar yasak olduğu için hiçbir şeyin içeriye alınmadığını söyledi.
Dershanede sınava hazırlanan 700 öğrencinin sınıflara tek sıralı bir halde oturtulduğu sınav sonrası Dershane Müdürü İsmail Demirci Sorularımızı Yanıtladı.
Daha Önce Böyle Gerçeğine yakın bir Sınav yapıldı mı?
Demirci:
Tam bir YGS heyecanının yaşandığı sınav KADİRLİ’de bir ilk oldu. Daha önce bu tarzda bir sınavın yapıldığını hatırlamıyorum.
Neden böyle bir sınav yapıldı?
Sınavı yapmaktaki amacımız, tüm öğrencilere gerçek sınavda bazı şeyleri ilk defa yaşamamaları için, sınav heyecanını önceden aslına en yakın şekliyle yaşamaları için ‘SON PROVA’ adıyla bu sınavı yaptık.
Sınavı nasıl yapıyorsunuz?
Sınavı aslına en yakın şekliyle yapıyoruz. Biz’de YGS son prova sınavını gerçek YGS sınavının yapıldığı okullardan birisi olan kadirli Anadolu lisesinde yapıyoruz. Öğrencileri tek tek oturtturuyoruz. Gerçek sınavda yapılacağı gibi, aslına benzer sınava giriş belgeleri hazırladık ve bu belgeyi ve nüfus cüzdanını yanında getirmeyen öğrenciyi sınava almıyoruz.
Son hafta için öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?
Yıl içerisinde belirli periyotlarla öğrencilere rehberlik birimlerimiz bilgilendirmeler yapıyorlar. Ancak şu ana kadar böyle bir bilgilendirme yapılmamış tüm adaylara şunları söyleyebiliriz: Son 10 gün her sabah saat 10.00’da bir deneme sınavı yapılmalı. Hatta kaygıya yol açmayacaksa sınavdan 1 gün önce de yapılabilir. Bunun dışında eksik oldukları konuları tespit ederek gidermeliler. Bu tespiti ise genel deneme sınavları, branş denemeleri ve en önemlisi çıkmış sorularla yapabilirler. Özellikle son 2-3 yılın YGS’de çıkmış soruları son hafta tüm öğrenciler tarafından mutlaka taranmalı. Çıkmış soruları çözemeyen bir aday çıkacak sorularda zorlanır. Eksikler böylece tespit edildikten sonra dokümanlardan, arkadaşlarımızdan ve öğretmenlerimizden yardım alarak kapatılabilir.10 günde bunların hepsi güzel bir planlama ile yapılabilir ve biz yapılmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca son güne kadar tekrar amaçlı ders çalışılabilir ve bunda mahzur yoktur. Mahzurlu olan son hafta hiç bilmediği bir konuyu öğrenmeye çalışmaktır. Hiç bilmediğimiz konu veya konular varsa bunları elemeliyiz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi eksik konularımızı tamamlama ve bildiklerimizi deneme sınavları ile ve genel tekrarla pekiştirme yoluna gitmeliyiz.
Öğrenciler Sınav kaygısı ile nasıl baş edebilir?
Sınavı ciddiye alan her adayda az veya çok sınav kaygısı olabilir. Aslında uzmanlarca söylenen belirli seviyede bir kaygının başarıyı ve konsantrasyonu arttırdığı yönündedir ki biz de bunu öğrencilerde gözlemliyoruz. Hayatta kendisi için önemli her gün insanda heyecan ve kaygı oluşturur. Ve bu normaldir. Pek çok öğrencide sadece kendilerinin heyecanlandığı hissi vardır ancak bu doğru değildir. Sınav yaklaştıkça; acaba başarabilecek miyim, hedeflediğim netleri yapabilecek miyim, ya sınav zor olursa, ya bildiklerimi unutursam, hatırlayamazsam, bildiklerimi karıştırırsam… gibi duygu ve düşünceler her adayda az veya çok görülür ve bu NORMAL dir. Öğrencilerin yakalaması gereken en önemli bakış açısı budur. Bu düşünceleri normal gören kişi sınav kaygısını kontrol edilebilir bir seviyede tutabilir. Bunun normal göremeyen, doğru bakış açısını yakalayamayan adayın zihninde bu olumsuz düşünceler daha da büyür ve kontrolden çıkan, stres ve sıkıntıya yol açan, bildiklerini gerçekten karıştırmasına yol açan bir kaygı düzeyine çıkmış olur. Biz bu konuda kendi öğrencilerimize ve bizden destek isteyen her adaya bu gereken bilgilendirmeyi zaten yapıyoruz.
Son olarak söyleyecekleriniz?
Bu sınavlarda sadece lise müfredatı çerçevesinde bilgiye göre bir sıralama yapılıyor.Adayların ve ailelerin hayata daha pozitif bakmaları gerekir.Sınavlar beklenenden kötü geçsede sonuçlar açıklanmadan net şeyler söylenmemeli.Son olarak öğrenciler sınava girecekleri okulu hatta sınıfı ve sırasını görmeli,mümkünse oturup bir miktar soru çözmeli,bu kaygıyı bir miktar azaltabilir.Tüm adaylara başarılar diliyorum.Kaleminiz güçlü zihniniz açık olsun.