Çiftçilerde “orak” ile hasat zamanı

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova’da çiftçiler, biçerdöverlerin giremediği tarlalarda orak ile hasat yapıyor.
Kadirli’de, rakımı düşük bölgelerinde buğday ve arpa gibi tahıl hasadı tamamlanırken, biçerdöverlerin giremediği yüksek rakımlı orman köylerinde hasat, insan gücüyle devam ediyor.
Yenigün Köyü’nde yaşayan 75 yaşındaki Mustafa Enni, biçerdöverlerin giremediği yerlerde orak ve ellik ile hasat yaptıklarını söyledi.
Ramazan ayında havaların da sıcak olmasına rağmen geçimlerini sağlamak için buğdayı hasat etmeleri gerektiğini anlatan Enni, “60 yıldır orak ve ellik ile hasat yapıyorum. Ellik olmazsa orak elimizi keser, zarar verir.
Biçerdöverlerin giremediği tarlalarımızın küçük ve parçalı olması hasadı orak ile yapmamıza yöneltiyor. Ayrıca hava sıcak ama buğdayı tarlada bırakamayız. Sıcak altında çalışmaya alışığız. Bizi fazla etkilemiyor” dedi.
Kızyusuflu Köyü’nden Çelebi Türkmenoğlu ise teknolojinin ilerlemesine rağmen yöredeki ekili tarlalardaki mahsulün hasadı için orak ve ellikle batos makinesinin kullanıldığını söyledi.
Biçerdöver kullanarak hasat yapılan mahsulde tane kaybının orak ile yapılan hasada göre daha fazla olduğuna dikkati çeken Türkmenoğlu, “Teknolojiye karşı orak, tırpan ve traktörden güç alan harman makinesi kullanılarak hasat devam etmektedir.
Orak ile yapılan hasatta desteler halinde toplanan mahsul, kuruması için 2 gün bekletilir. Hazırlanan harman yerinin etrafına, hakim rüzgarları perdelemeyecek şekilde tarladan daha önce hasat edilen buğday demetleri getirilerek yığınlar yapılır. Traktör yardımıyla çalışan harman makinesinde mahsul, sapından ayrılır.
Mahsul, elekten geçerek çuvallara doldurulur. Bu esnada, sapı ise hayvanlara yem olarak verilmek üzere saman haline getirilir” dedi.
Menderes Özat



