BİLTEPELİLER, ROMANYA’DA GEZİ VE İNCELEMELERİNE DEVAM EDİYORLAR
Romanya Gezisinin üçüncü gününde gezi ve incelemelerine devam eden Biltepeliler’in gezi ve gözlemlerini Okul Müdürleri Duran İSAOĞLU’nun kaleminden aktarmaya devam ediyoruz.
Saat 7.30’da kaldığımız motelden sabah yürüyüşüne çıktık. Dere boyu yolda ilerlerken dört bisikletli Romen’le karşılaştık, bisikletlerin arkasına motorlu testerelerini bağlamışlar, ormana çalışmaya gidiyorlardı. Karşılaştığımız ihtiyarlarla selamlaşıp resim çektirdik. Ormandaki bitki örtüsünün zenginliğini, çam ve köknar ağaçlarını, evlerin güzelliğini, bahçe düzenlemelerini görüntülemeye çalıştık. Üç günlük sürede toplu taşıma aracına rastlamadık, bulunduğumuz yoldan aralıklarla arabalar geçiyor, sürücüler bizlere el sallamayı, selam vermeyi ihmal etmiyorlar.
Kahvaltıdan sonra okulun servis aracı ve müdür yardımcısı Maria’nın özel aracı ile Kasabaya gitmek için yola çıktık. Okul müdürü İOAN’ın yapmış olduğu programda bu gün Belediye Başkanı Bila PETRU’yu ziyaret edecektik. Müdür Bey bizi Belediye Binasının önünde karşıladı. Birlikte Başkan Bey’in odasına çıktık. Belediye Binası 1960 yıllarının Kadirli Belediye Binasına benziyor, Başkanın dışında ancak 6-7 memurun çalıştığını gördük. Başkan Bey, bizi toplantı odasına aldı, birlikte masaya oturduk, karşımıza ören kıyafetiyle çıktı, omzunda Romen Bayrağının simgesi olan çapraz vaziyette bir kuşak vardı. Bizlere hoş geldiniz dedikten sonra, sözü ben aldım, konuşmam tercümanımız vasıtasıyla başkana iletildi, Romanya’da bulunuş sebebimizi, okuldaki öğretmen ve öğrencilerin bize ilgisinden söz ettim, Türkiye’den ve Kadirli’den selam getirdiğimizi, çocuklarını proje gereği rahatlıkla Kadirli’ye gönderebileceklerini söyledim.
Başkan; 5000 nüfuslu Kasabanın başkanı olduğunu, ayrıca kasabaya bağlı 11 adet de köyünün olduğunu, kasabadaki okulların eğitimi ile ilgilendiğini söyledi. Kendisine okulumuzun 40 ortaklı olduğunu, bu kasabada açılacak bir özel okula öncülük edebileceğini hatırlattığımda, özel okul açmanın ekonomik olarak mümkün olmadığını, çok büyük ekonomik sıkıntı içerisinde bulunduklarını anlattı, Sadi YİĞİTOĞLU da öğretmenlerin Biltepelilere ilgisinden dolayı başkana teşekkür etti, öğretmenlerin yerel seçimlerin yaklaşması nedeniyle kendisine başarı dileyerek ayrıldık.
Belediye Binasından sonra Proje ortağımız okula geldik. Okulda öğrencilerimizle matematik, fizik derslerine girdik, ana sınıfı öğrencilerinin etkinliklerini izledik.
Okuldaki eğitim öğretim, bizim okullarımızdaki 1970’li yıllara benziyor. Okula henüz teknoloji girmemiş, okulda birkaç pergel cetvel ve sınıflardaki haritanın dışında ders aracı da göremedik, öğretmenler derslerini öğretmen merkezli anlatıyorlar. Okulda yöneticiler odası da öğretmenler odası da bulunmuyor.
Buna rağmen öğretmenlerin, eğitim öğretimle yakından ilgilendiklerini gözlemledik. Tercüman aracılığı ile program ve derslerin işlenişi üzerine sohbet yaptık. Biltepe Okullarının Web sitesini sürekli incelediklerini bu nedenle okulumuzu yakından tanıdıklarını söylediler, bazı öğretmenleri, yıl sonu etkinliklerine hazırlanırken gördük. Öğretmenlerin Proje gereği Türkiye’de Biltepe’ye gitmek istediklerine,koridarların duvarlarının Türk Bayrağı ve Biltepe logosu ile süslendiğine tanık olduk.
Ekibimiz, okul müdürü İOAN, İngilizce öğretmeni Cornelia ve tercümanımızla okul çıkışı lokantaya giderken yol boyundaki Zooloji Müzesini de gezdik, avlanmayı seven bir öğretmen tarafından kurulan müzede bir çok av hayvanının doldurulmuş halini gördük.
Okulun İngilizce öğretmeni Cornelia Hanım’ın aynı zamanda Rahibe olduğunu, hiç evlenmeyeceğini öğrendik, her gün siyah giysilerle okula geliyor; ancak Cornelia Hanım, rehberimiz Marina’dan sonra yaptığımız tüm gezilerde ekibimize eşlik ediyor, öğrencilerle iletişimi çok mükemmel, Kadirli’yi görmeyi çok arzuluyor, bizi kendisinin okul saatlerinin dışında çalıştığı, yatılı olarak kaldığı manastıra da götürmek istedi, ancak hava muhalefeti nedeniyle manastıra gidemedik.
Burası ormanlık olduğu için çok yağmur yağıyor, şiddetli bir yağmur 1-2 saat devam ediyor.