Gündem

Yer fıstığı hasadı başladı

Türkiye’de yer fıstığı üretiminin önemli bölümünün yapıldığı Osmaniye ve ilçelerinde birinci ürün hasadına başlandı.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, yaptığı açıklamada, yer fıstığının Türkiye ekonomisinde önemli yere sahip olduğunu söyledi.

İlçede 2018 yılında birinci ve ikinci ürün yer fıstığı üretim alanının geçen yıla oranla aynı olduğunu belirten İspir, “Osmaniye denince akla yer fıstığı gelir. Kadirli ilçesi olarak yöremizde yaklaşık 60 bin dekar ekimi yapılmaktadır. Küresel ısınmaya bağlı olarak hasat erken başladı. Şuan fiyatı 5 lira civarındadır. İnşallah 6 lira olur da çiftçimizin yüzü güler. Erken hasat nedeniyle verimde biraz düşüş var. Yine de dekara ortalama 300 – 350 kilogram verim alınıyor. Birinci ve ikinci üründe yaklaşık 30 bin ton ürün alınması bekleniyor. Çiftçilerimize hayırlı bol kazançlar diliyoruz.” diye konuştu.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fatin Rüştü Özeser ise yer fıstığının yörede makineyle hasadının yapıldığını belirterek, yaprağının kurutularak hayvan yemi olarak kullanıldığını ifade etti.

Kadirli’de her yıl yer fıstığı ekimi yapan çiftçilerden Halil İbrahim Emre Dörtgöz de dekara aldığı verimden ve fiyattan memnun olduğunu söyledi.

Dörtgöz, mayıs başlarında ekimi yapılan yer fıstığının zahmetli bir yolculuk sonrası tüketicisiyle buluştuğunu anlatarak, ” Bu yıl hasadımız güzel başladı. Dekara yaklaşık 400 kilogram aldım. Fiyat olarak ta 6 liraya alıcı buldu. Çukurovamızın sarı altını verim ve fiyatta yüzümüzü güldürüyor. Çiftçilerimize bol kazançlar diliyoruz. Allah devletimize milletimize zeval vermesin.” dedi.            Menderes Özat

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu