Gündem

UZM. DR. GÖKÇEK’TEN ÖNEMLİ UYARILAR

İstanbul Haseki Hastanesi’nden bir süre önce ayrılarak Kadirli Özel 7 Mart Hastanesinde çalışmaya başlayan İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzm. Dr. İlhan Gökçek, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşları gribal enfeksiyon ve astım hastalıklarına karşı uyardı.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun ve Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesi doğumlu 13 yıllık hekim Gökçek, gazetemize yaptığı açıklamada, özellikle Sonbahar ve kış aylarında herkesi etkisi altına alan grip virüsünden korunmanın birçok etkili yollarının bulunduğunu söyledi.
Soğuk havaların yaklaşması ile birlikte başta çocuklar ve yaşlılar olmak üzere herkesi tehdit eden grip virüsünün kalp, akciğer ve diyabet gibi kronik rahatsızlığı olan kişilerde ölüme kadar varan ciddi sonuçlar doğurabildiğine dikkat çeken Gökçek, şu önemli uyarılarda bulundu:
“Yapmanız gereken en önemli şey hastanemize uğramak ve yalnızca birer aşıyla, hem ailenizi, hem de kendinizi gribe karşı tüm yıl boyunca korumak. Unutmayın, Grip bazen öldürücüdür!
Özellikle çocuklar ve yaşlılar olmak üzere hepimizi tehdit eden grip virüsü, kalp, akciğer ve diyabet gibi kronik rahatsızlığı olan kişilerde ölüme kadar varan ciddi sonuçlar doğurur.
Aslında grip mevsimlere bağlı değildir ve her iklimde ortaya çıkabilir. Gribin neden kış aylarında sık görüldüğü tam olarak bilinmemektedir. İnsanların kışın kapalı mekanlarda toplu halde daha sık bulunmaları; içerideki havanın kuru olmasının virüsün daha uzun süre yaşamasına neden olması açıklayıcı faktörler olabilir.
Elleri yıkamak, belli bir ölçüde enfeksiyon riskini azaltsa da etkin olarak bilinen tek korunma yöntemi, grip mevsimi başlamadan, iki hafta önce uygulanması gereken grip aşısıdır.
Gribin A tipi ve B tipi olmak üzere iki ayrı tipi vardır. A tipinde, daha ciddi nitelikli enfeksiyonlar; yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişilerde ölümcül olabilecek akciğer enfeksiyonları görülebilir.
Aşı yapıldıktan sonra, bağışıklık sistemimiz aşıdaki inaktif virüse karşı antikorlar oluşturur. Daha sonra, aktif virüs ile karşılaşıldığında, önceden oluşmuş antikorlar enfeksiyonu önler veya ağır hastalık riskini azaltır.
Ekim-Mayıs arası aşı yapılabilmektedir. Ekim-Kasım aylarında grip aşısını yaptırarak enfeksiyondan korunmak mümkündür. Grip geçirilmiş olsa bile, grip aşısını yaptırmak mevsim süresince oluşabilecek diğer enfeksiyonlardan korunmak için önemlidir. Grip aşısının etkinliği, yapıldıktan 15 gün sonra başladığından, bu süre içinde enfekte olunabilir. Aşı olunmasına rağmen, özellikle yaşlı kişiler grip olabilirler. Ancak bu kişilerde hastalık hafif seyreder, ölümcül komplikasyonlara yol açmaz.”  Efendi Erkayıran-Menderes Özat

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu