SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM İÇİN ; ANIZLARI YAKMAYIN !

0
1246




Osmaniye Vali yardımcısı Halit Deveci yaptığı yazılı açıklamada sürdürülebilir tarım için anızları yakmayın uyarısında bulundu.
Yapılan yazılı açıklamada şunları kaydedildi;
Ülkemizde ve ilimizde gerek tedbirsizlik ve dikkatsizlik, gerekse yasalarımızda öngörülen kurallara uymama ve ihmaller nedeniyle özellikle hububat ve mısır hasadı sonrasında  ne yazık ki “Anız Yakımı” görülmektedir. Yanlış alışkanlıklar, atadan kalma görenekler ve ikinci ürünü ekebilme endişesiyle   çiftçilerimiz tarlada kalan arpa ve buğday saplarını, kuru ot, meyve bahçelerindeki kuru dalları, dikenleri ekonomik değer taşımadığı gerekçesi ile yakmaktadır. Bilindiği üzere toprakta bulunan en değerli yapıyı organik madde oluşturmaktadır. Toprağın zenginliği organik madde ile ölçülür. Toprak, bitki artıklarının toprağa karıştırılmasıyla organik maddece zenginleştirilebilir. Ne acıdır ki çiftçilerimiz önce bitki artıklarının kendi elleriyle yakıp sonra da ekecekleri ürüne fayda sağlasın diye binlerce lira karşılığında organik gübre kullanmaktadır. Oysa bitki artıklarını ve toprağın canlılığını yakmadan bu fayda kendiliğinden sağlanabilmektedir.
Anız Yangınları; toprağın yapısında ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonu olan organik maddeyi azaltmakta, toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktivitesi gerilemekte ve biyolojik denge bozulmaktadır. Sonuç itibari ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bozulması sonucu verimlilik düşmektedir. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara sebep olan Anız Yangınları, kaybolan doğal kaynaklarla beraber yanmış tarlalar ve ormanlık alanlar kötü bir görüntü sergilemekte ve ülke turizmini daha olumsuz yönde etkilemektedir. Bazen yangınlar henüz hasat edilmemiş alanlara sıçramakta, yerleşim yerleri olumsuz etkilenmekte, karayolu ve demiryolu trafiği aksamakta , evcil ve yabani hayvanlar telef olmaktadır. Bununla beraber anız yangınları sonucu tarladan geçmekte olan enerji nakil hatları ile haberleşme hatları büyük ölçüde zarar görmekte ve milyarlarca liralık milli servet heba olmaktadır.
Bu sebeple 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve 23.05.2011 tarih ve 2011/1 nolu Valilik Tebliği gereğince, İlimizde anız yakılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında İl İdaresi Kanunu, Türk Ceza Kanunu Ve Kabahatler Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca işlem yapılacaktır. Çiftçilerimizin konuya gösterecekleri duyarlılık ölçüsünde yukarıdaki yasaklama kararı başarıya ulaşacaktır. Üreticilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için anız yangınları ile ilgili tedbirlere uymaları ve İl veya İlçe Tarım Müdürlüklerinden konuyla ilgili bilgi almaları gerekmektedir.