KARPUZ HASTALIĞINA YAKIN TAKİP
Kadirli de Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünce karpuzda görülen hastalığın yakın takibe alındığı bildirildi.
Ziraat Mühendisi İsmet Soytorun, 2005 yılında Doğu Akdeniz üretim havzasında karpuzda görülen hastalığın Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünce yakın takibe alındığını söyleyerek hastalığın yine Doğu Akdeniz Üretim havzasında 2009 yılında hızla yayıldığını (epidemi yaptığı ) bunu araştıran Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünden gelen heyetin Kadirli’ye gelerek numuneler aldığını söyledi.
Soytorun yaptığı açıklamada şunları söyledi;
Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünce hastalık yakın takibe alındı. 2011-2012 üretim yıllarında Adana, Mersin ve Osmaniye illerini kapsayan alanda toprak ve bitki numuneleri alınıyor.
Proje çalışmasının lideri Bakteriyolog Dr. Raziye Çetinkaya Yıldız ilçemiz Kadirli’den karpuz tarlasından toprak ve bitki numuneleri aldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteklediği bu projede hastalığın tohum, toprak ve bitki artıklarında ne kadar süre yaşayabildiği, sahada hastalığın mevcut olup, olmadığı, yaygınlığı v e hastalığa etkili kimyasal mücadele yönteminin olup olmadığı araştırılıyor.Bilimsel adı Acidovorax avenae subsp, cutrulli (karpuz bakteriyel leke hastalığı) olan hastalık 2009 yılında önemli verim kaybına neden olmuştu” dedi.