Gündem

KADİRLİ’DE BİN KEKLİK DOĞAYA MERHABA DEDİ

Kadirli Doğa Koruma Milli Parklar Mühendisliği tarafından Bin Kınalı keklik, yaban hayatı geliştirme sahalarından doğaya bırakıldı.
Karatepe Köyü ile Kızyusuflu köyü Su Sporları Merkezinde yapılan doğaya keklik bırakma töreninde konuşan, Osmaniye Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nuri Yılmaz, biyolojik çeşitlilik açısından zengin olan Türkiye’de tabiatta çeşitli baskılar sonucu bazı hayvan türlerinin nesillerinin azaldığını söyledi.
Yılmaz, il genelinde doğal dengenin yeniden tesis için önceleri bol miktarda bulunan ancak dış etkenler nedeniyle ortamdaki birey sayısı azalan kınalı keklik sayısının arttırılması amacıyla Bakanlıkça çalışmalar yapıldığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“2001 yılı itibarıyla Kahramanmaraş Kınalı Keklik üretim merkezinden bin adet keklik tahsis edilmiştir. Bu keklikler, doğal yaşam ortamına ayak uydurması için Karatepe Köyü’nde uygun şartlarda yapılan voliyeri olarak bilinen barınakta 10 gün süre ile bakımı yapılmıştır.
Doğaya bırakılan keklikler doğal yaşam alanlarına uygun yerlerde olmasının ileride çoğalmaları açısından önemi büyüktür. Korunan alanların dışında bulunan bölgelerde keklik yada başka tün bir canlı doğaya bırakıldığında 3 yıl süreyle ava kapatılacaktır. İlimizde, ülkemizde ve tüm dünyada koruma ve kullanma dengesi içinde tahrip edilmemiş bir doğal denge dileklerimle”
Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Yüksel Abidinoğlu ise konuşmasında, “Keklik aynı zamanda birçok tarımsal zararın doğal düşmanı. Uçan her haşereye karşı belli zaafları vardır. Yaban alanların tarım alanlarına dönüştürülmesi, endüstrileşme, mekanik tarım, tarımda ilaç ve gübrenin aşırı ve bilinçsiz kullanımı, kaçak ve usulsüz avcılık yaban hayatını olumsuz etkilemektedir. Yaban hayatında yaşanan bozulma tehlikeli seviyelere ulaşmış ve bunun sonucunda birçok bitki ve hayvan türü yok olmuş veya yok olma tehlikesi ile karşı karşıya gelmiştir. Ekosistemdeki bu tehlikeler nedeniyle hem ülkemiz geleceğine hem de evrensel gelecek kuşaklara karşı önemli bir biyoekolojik sorumluluğumuz bulunmaktadır. İşte bu sorumluluk nedeniyle bugün burada doğaya keklik bırakmaktayız. Çünkü gelecek kuşaklar biyolojik varlıkların korunmasını bizlere emanet etmiştir. Gelecek kuşakların doğadaki bu zenginlikleri görebilmelerini sağlamak için hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir.”dedi.
Bin kınalı kekliklerin doğaya bırakıldığı programa, Vali Yardımcısı Ali Çağlar, Kadirli Kaymakamı Necip Çakmak, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Gürsoy, Doğa Koruma ve Milli Parklar Adana Bölge Müdürü Ethem Boz, Osmaniye İl Çevre ve Orman Müdürü Ahmet Dolgun, İlçe orman İşletme Müdürü Ferdi Özer, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Hakan Bozgedik, İlçe Tarım Müdürü Fatin Rüştü Özeser, İlçe Özel İdare Müdürü İsmail Erdal Tanrıverdi, Muhtarlar Derneği Genel Başkan yardımcısı Osman Akdoğan, Orman İşletme Şefleri Erol Bilmez ve Bülent Çağlar, Kadirli Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü çalışanları, bazı köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.  Menderes Özat-Efendi Erkayıran

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu