Bilim ve Teknoloji

İşçilerin ellerinde Kadirli’nin tarihi gün yüzüne çıkıyor

Kadirli ilçesinde inşaat kazısı sırasında bulanan Roma dönemine ait taban mozaikleri yörede yaşayanların ellerinde gün yüzüne çıkartılıyor.

Dere Mahallesi’nde 2015’te bir inşaat firmasınca yapılması planlanan bina inşaatın temel kazısı sırasında taban mozaikleri bulundu. Bölge 3. derece sit alanı ilan edilirken inşaat çalışması durdurularak bölge koruma altına alındı.

Osmaniye Müze Müdürlüğü ve Kadirli İş Kur Merkezince devam eden kazı çalışmasında görevlendirilen bay ve bayan işçilerin çalışmaları sonucu Kadirli’nin tarihine ışık tutacak Roma dönemi 1. veya 2. yüzyıla ait hayvan  figürlü taban mozaikleri gün yüzüne çıkartıldı.

Kadirli İş Kur Merkezi yetkilileri, Osmaniye’de “Restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması” projesi ile toplum yararına program kapsamında 27 işçinin özverili çalışmasıyla ilçenin tarihinin aydınlatılmasında önemli bulgulara rastlanıldığını belirttiler.

İşçilerden Fatma Esin ise kazı alanında 5 aydan bu yana severek çalıştığını ifade ederek, “Kadirli’nin geleceğine ışık tutacak kazı alanında tarihi mozaik ve eserleri ortaya çıkardık, çok mutluyuz. Böyle tarihi eserlerin geleceğe aktarılmasında 5 ay görev yaptım. Tarihimizin gün yüzüne çıkartılmasında bundan sonra da görev almak istiyoruz.” diye konuştu.

İşçilerden Halil Kılıç ta 2 bin yıl önce yaşamın olduğunun izlerini taşıyan kazı çalışmasında hem tarihi gün yüzüne çıkardıklarını hem de evlerine ekmek götürmenin mutluluğunu yaşadığını kaydetti.                              Menderes Özat

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu