Tarım

87 YAŞINDA BİR MUCİZE GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadirli Eskimez Sigorta - Eskimez Vinç Kadirli Eskimez Sigorta - Eskimez Vinç

Kadirli’de 87 yaşındaki bir çiftçi üzerinde çalıştığı tohumlarda %100 verim artışını sağladığını söyledi.
Meyve ve sebzelerin tohumlarının dışarıdan geldiğini ve artık eski tatları bulamadığını söyleyen 87 yaşında ve 16 çocuk sahibi çiftçi Hasan Acar 40 yıldır üzerinde çalıştığı projenin Kahramanmaraş Valiliği ve Sütçü İmam Üniversitesi tarafından takdirle ödüllendirildiğini söyledi.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Tamamen doğal 40 parça bitkinin karışımı ile elde ettiği ilaçla ekime hazır tohumları ilaçlayarak verim ve lezzet artışı sağladığını söyleyen Çiftçi Hasan Acar şunları söyledi;
“40 farklı bitkiden yaptığım ilaçla her hangi bir tohumu ilaçlıyor ve toprakla buluşturuyorum. Tohumun genleri ile herhangi bir oynama yapmıyorum. Sadece 40 bitkinin karışımı ile yaptığım ilaçlı suya batırıp çıkarıyorum. Sonra ekiyorum. Örneğin bir mısırda olgunlaşma evresinde en fazla 2 koçan olur. Ama benim hazırladığım ve ektiğim tohumda 4 ya da 5 koçan oluyor ve verim artışı %100 artığını görüyoruz”
HORMONSUZ YETİŞTİRECEĞİMİZ ÜRÜNLER GELİŞMİŞ ÜLKELERDE ÖN SAFLARDA YER ALACAK
40 yıldır bu proje üzerinde çalıştığını söyleyen Acar tamamen doğal ortamlarda hormonsuz yetiştirilen ürünlerin gelişmiş ülkelerde ön saflarda satılacağını söyleyerek şöyle devam etti;
Ülkemizde yetişen meyve ve sebze tohumları üzerinde yaklaşık 40 yıldır araştırma yapıyorum. Aslında ben bir kalaycı çırağıyım. Çiftçiliği çok sevdiğim için tarım ürünleri üzerine bir araştırma yapmaya karar verdim. 40 bitkiden elde ettiğim ve tohumlarda kullandığım ilaç sayesinde lezzet ve verim artışını sağladım. Araştırmamı zamanın Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış beye anlatım. Onun talimatı ile Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi yetkililer bir araştırma yaptı. Bu araştırmalar sonucun da yaptığım çalışma başarılı bulundu. Valilik ve üniversite tarafından takdirle ödüllendirildim.
KALKINMA AJANSLARINDAN PROJESİNE DESTEK BEKLİYOR
Balkabağında % 500 verim artışı sağladığını ileri süren Acar bir balkabağının tohumunu tarafımdan hazırlanan ilaçla yıkadıktan sonra ekimi yapıyorum diyerek şunları anlattı;
Balkabağında %500 verim artışı sağlıyorum. Bir balkabağı 2 metre 30 cm boyuna ulaşıyor. Fasulyede % 300 verim elde ediyorum. Bir fasulye 15 metre uzuyor. Lezzet bakımında da diğer ürünlere göre daha lezzetli. Kendimi geliştirdim. Ben Proje hazırlamasını bilmem. Projemle ilgili bilgileri isteyen çiftçilerimize aktarıyor ücretsiz olarak tohumlarını ilaçlıyorum. Projemin ülkemize hizmet etmesi ve çiftçilerimizin denemesi için kalkınma ajanslarının desteklemesini istiyorum”
BU PROJEMLE KENDİ TOHUMUMUZU ÜRETECEĞİZ
Yaptığım çalışmalarla elde ettiğim sonuçla kendi tohumumuzu üreterek tohumda dışa bağımlılığımızı bitireceğiz. Kendi tohumunu çiftçi kendisi üretecek. Ayrıca tarım bakanlığı tarafından kurulacak örnek çiftliklerde ürünlerin verim artışı ve lezzetleri konusunda şahsımda yardımcı olacaktır.
CEVDEDİYE’DE 15 DÖNÜM BAMYA EKTİ
Araştırmalarını uygulamalı olarak da yaptığını söyleyen Acar Osmaniye’nin Cevdediye Beldesinde 5 yıllığına 15 dönüm arazi kiralayarak bamya ektiğini ve istediği sonucu elde ettiğini söyledi.
Tohumu orta Asya’dan getirtilen ama normalde 1,5 metre uzunluğunu geçmeyen ve kök’te 1 kilo mahsul alınan bamyanın 3 metre boya ulaştığını ve kök başına 50 kilo mahsul aldığını söyleyen Acar herkesin gelip bamyaları yerinde görmesini istedi.
PATENT ALARAK SERİ ÜRETİME GEÇMEK İSTİYOR
Acar proje için üniversitenin patent vereceğini söyleyerek şunları kaydetti;
Projemizin patentini alarak seri üretime geçmek istiyorum. benim bundan maddi bir beklentim yok. Yalnız 40 yıldır üzerinde çalıştığım ve emek verdiğim projenin ülkemiz çiftçilerinin kazançlarına vesile olmasını istiyorum. Ben 87 yaşındayım 40 yılımı verdim bu projeye. Herkesin bir tek mısır tanesi de olsa denemesini isterim. Aradaki farkı görürler” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu