TURP DİYARINDA HASAT “BURUK” BAŞLADI

Turp Diyarında hasat “buruk” başladı Türkiye’nin turp ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde hasada başlandı. Tarlada işçiler tarafından tek tek elle toplanan turplar, sap kısmından ayrılarak römorklara yükleniyor. Daha sonra Savrun Çayı üzerinde kurulan havuzlara dökülen turplar, burada yıkanıp temizlendikten sonra poşetlere konularak Türkiye’nin dört bir yanına götürülüyor. Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, yaptığı açıklamada, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve maliyetlerin yükselmesi nedeniyle hasadın buruk başladığını söyledi. Turpun, her yıl kış aylarında toplama, yıkama ve paketleme aşamalarında binlerce insana iş imkanı sağladığını belirten İspir, “Bu sene turp sezonumuz buruk açıldı. Geçen yılki gibi sezona kilosu 1 liradan başladı. Çiftçilerimizin girdi maliyeti yüksek. Her şey pahalanıyor, bizim çiftçinin malı pahalanmıyor. Her yıl ortalama 40 bin dekar ekimi yapılıyor. Dönüme ortalama 3,5 – 4 ton verim bekliyoruz. Toplama, yıkama ve paketleme aşamalarında yaklaşık 5 bin kişi, turp sayesinde evine ekmek götürüyor. İnşallah sonu iyi olur.” İspir, havaların soğuması ve fiyatların yükselmesi ile turp üreticilerinin yüzünün gülmesini istediklerini sözlerine ekledi. Turp üreticileri Soner Topalhan ve Hakan Küçükcan, bu yıl maliyetlerin arttığını belirterek, turpta düşük fiyat nedeniyle umutlarının düşük olduğunu ve destek beklediklerini söylediler. Turp üreticisi Mehmet Bircan ise hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde olduğunu, soğuması ile rekolteden umutlu olduklarını kaydetti. İşçiler de kış aylarında kendilerine ekmek kapısı olan turp hasadına sevindiklerini ve para etmesini beklediklerini belirttiler. Menderes Özat

Gönderiyi paylaş