KADINLARIN SALÇALIK BİBER MESAİSİ BAŞLADI

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Osmaniye ve ilçelerinde kadınlar, geleneksel yöntemle imece usulü kırmızı biber salçası mesaisine başladı.
Bereketli topraklarda tarlalardan toplanan kırmızı biberler, maharetli ellerde Türk yemeklerinin vazgeçilmez lezzeti olan salçaya dönüştürülüyor. Pazarlarda kilosu 2 ile 3 lira arasında satılan ve çuvallarla alınan biberler, kadınlar tarafından imece usulü yıkanarak çekirdekleri çıkarılıyor.
Daha sonra seyyar ya da sabit biber çeken yerlere götürülen kırmızı biberler, kilogram başına ödenen belli bir ücret karşılığında çekiliyor.
Çekilen biberler, evlerin damlarında ya da üstü açık bahçe ya da avlularda tuzlanarak suyunu çekmesi için kurumaya bırakılıyor.
Günde birkaç kez suyunu çekmesi için karıştırılan biberler, 2 haftalık kurutulmasının ardından zeytinyağı ve tuzla yoğrularak bidon ya da kavanozlara konulup salça haline getiriliyor.
Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, yaptığı açıklamada, hasadı yapılan biberin zahmetli yolculuğun ardından mutfaklara salça olarak yerini aldığını söyledi.
Ev hanımlarının biber salçası hazırlama geleneğinin çok eskiden beri süre geldiğini anlatan İspir, “Yörede salça yapımı eylül ayının sonlarına kadar devam eder. Bu dönemde evlerin çatıları ve damları, salça sergileriyle dolar. Biber salçası yapımı, Anadolu’da dayanışmanın en güzel örneğini teşkil eder.” diye konuştu.
İspir, 4 kişilik ailenin yıllık biber salçası ihtiyacının 15-20 kilogram olduğunu aktardı.
Ev hanımı Hanife Kara ise biber salçasının zahmetli bir süreçten geçerek sofralara geldiğini, 100 kilogram biberden ortalama 20 kilogram salça elde ettiklerini söyledi.Biber salçasının aile bütçesine de katkı sağladığını anlatan Kara, yıkanması, temizlenmesi, çektirilmesi, kurutulması ve muhafaza edilmesi gibi önemli aşamalarının bulunduğunu anlatarak, yemeklerde damak tadını sevenlerin sürekli tercihi olduğunu kaydetti.
Menderes Özat

Gönderiyi paylaş