SUMBAS'TA SUSAM HASADI BAŞLADI

Sumbas ilçesinde, özellikle kuru tarım yapılan yerlerde buğday hasadından sonra ikinci ürün olarak bolca ekilip tarımı yapılan ve yöre çiftçisi için ekonomik değer taşıyan susam bitkisinin hasadına başlandığı bildirildi.
Ziraat Odası Başkanı Aziz Durmuş, yaptığı açıklamada, kuru tarım yapılan yerlerde susam bitkisinin çok ekildiğini belirterek, çiftçinin sulu tarım yapılan yerlerde ikinci ürün olarak mısır ve yer fıstığı tarımına yönelmesi nedeniyle susam ekim alanlarının eskiye oranla daralmasına neden olduğunu söyledi.
Durmuş, kuru tarımla uğraşan çiftçiler tarafından ekilen susam bitkisinin sulu arazisi bulunmayan çiftçiler için ekonomik değerinin çok yüksek olacağına dikkat çekerek, “Şu anda piyasada susamın kilosunun 2,5 – 3 liradan alındığını öğrendik. Bu fiyatlar çiftçimizin ihtiyacına cevap verecek durumdadır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkililerinden aldığımız bilgiye göre ise ilçede, 2011 yılında 2 bin dekarın üzerinde ikinci ürün susam ekimi yapıldığını ve geçen yıl bin dekarın üzerinde olan ikinci ürün susam ekiminde bu yıl yüzde yüz artış yaşandığını öğrendik. Bu da kuru tarımla uğraşan çiftçilerimiz için ekonomik olarak önemli bir kaynaktır. Bugünlerde çiftçilerimiz, ikinci ürün olarak ekmiş oldukları susamlarını toplayarak, “kümül” diye tabir edilen kümelerle ürünün kurumasının ardından çırparak hasadını gerçekleştiriyor.”
Menderes ÖZAT

Gönderiyi paylaş